Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 894
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 894
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Składniki
Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w piórka, szalotki. Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka minut. Kapusta: Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod przykryciem. Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min. Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.