Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą

Kopytka podsmażane z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Idealne danie na zimny, wietrzny dzień - czyli swojsko, tłusto ale pysznie. Kopytka z podsmażaną kiszoną kapustą to danie, która w jesienno-zimowym sezonie często przygotowywała mama. Rozgrzewa, syci i smakuje. Czasem można zgrzeszyć :)

Składniki

  • kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej + troszkę do podsypywania w razie czego
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • olej do podsmażenia
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Jeśli mamy ugotowane i niewykorzystane ziemniaki z dnia poprzedniego to możemy je użyć. Jeśli nie - obieramy ziemniaki, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na części, robimy ruloniki, spłaszczamy i odcinamy po skosie około 2 cm kopytka. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy.
    Kapustę kiszoną drobno szatkujemy. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy naszą kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podsmażamy aż do zrumienienia. Do kapusty wkładamy nasze kopytka, podsmażamy chwilę wszystko razem i podajemy. Pycha.

Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 03 października 2018
Pycha,moje klimaty :-)
Składniki
  • kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej + troszkę do podsypywania w razie czego
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • olej do podsmażenia
  • pieprz cytrynowy
Składniki