Kopytka marchewkowe

Kopytka marchewkowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Inna marchewkowa wersja klusek leniwych

Składniki

  • Marchewka 70 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • Sól

Przygotowanie

  1. Marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Poczekać, aż przestygnie. Następnie przecisnąć ją przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Do rozdrobnionej marchewki dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajko. Doprawić szczyptą soli.

  3. Całość wyrobić na jednolitą masę (gdy ciasto za bardzo klei się do rąk, dodać jeszcze odrobinę mąki). Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić je na kawałki (ok. 4-5 cm).

  4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kopytka. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, gotować przez ok. 4 minuty.

Składniki
  • Marchewka 70 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • Sól
Składniki