Kopytka jaglane

Kopytka jaglane
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
Idealne na pyszny obiadek.

Składniki

  • kasza jaglana 40 dag
  • Mleko 2 szklanki
  • Jajo kurze 3 szt
  • Masło 1 łyżka
  • mąka 15 dag
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odcedzić, następnie zalać gorącym mlekiem i na bardzo wolnym ogniu gotować około 15 minut. Ostudzić, wbić jaja, dodać obie mąki, masło doprawić do smaku i wrzucić pokrojoną natkę pietruszki.

  2. Z przygotowanego ciasta zrobić wałek na stolnicy, odcinać nożem kopytka i wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Podawać z sosami lub polane klarowanym masłem.

Składniki
  • kasza jaglana 40 dag
  • Mleko 2 szklanki
  • Jajo kurze 3 szt
  • Masło 1 łyżka
  • mąka 15 dag
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Składniki