Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Uwielbiam kopytka i wszystkie ich nietuzinkowe odmiany. Sezon na dynię w pełni, dlatego wykorzystałam ją do przygotowania pysznych kopytek, które możemy podawać w wersji wytrawnej, jak również na słodko.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 350 g puree z dyni Hokkaido
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy puree z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.

    * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz puree z dyni. Na środek wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz do smaku i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto *.

    * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, podsypmy je mąką.

  3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy ociekną z wody, polewamy je odrobiną oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały.

  4. Kopytka możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. posypane cukrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

Nevermore 29 października
Dyniowy czas, to i kopytka idealne na Halloween ;) Pyszny przepis, ja na ten wytrawny się piszę :D
mimiwiki 29 października
pyszności :)
konhambos 30 października
Doskonaly sposób na inne danie z dyni niz zupa albo przetwory.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 350 g puree z dyni Hokkaido
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
Składniki