kopytka

kopytka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ania541984
smaczne:)

Składniki

  • ziemniaki, 6szt.
  • maka, 2szkl.
  • maka ziemniaczana, 2 lyzki
  • jajko, 1
  • cynamon, do posypania
  • cukier, do posypania
  • sol, szczypta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto. Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody ,aż staną się mięciutkie.Nastepni je odcedzic wylozyc na talerz posypac cukrem i cynamonem.

Komentarze do przepisu (4)

annawk 30 września 2009
uwielbiam takie kopytka ale w wersji danie słone - np.z gulaszem lub grzybowym sosiem, pychotka
szynszylka 30 września 2009
z masłem i cukrem są najlepsze :)
ania541984 30 września 2009
oczywiscie mozna je przyzadzic wedlug wlasnego uznani,jak kto lubi:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 6szt.
  • maka, 2szkl.
  • maka ziemniaczana, 2 lyzki
  • jajko, 1
  • cynamon, do posypania
  • cukier, do posypania
  • sol, szczypta
Składniki