Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 68
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 189
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 236
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 68
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 189
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 236
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Ziemniaki z jajkiem bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub przy pomocy maszynki do wyciskania) na gładką masę. Następnie dosypywać mąkę po pół szklanki mieszając najpierw widelcem, a potem zagniatając ręką. Cały czas podsypywać mąkę w razie potrzeby. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej utworzyć rulon o średnicy ok.1,5cm, spłaszczyć palcami i wykrajać pod kątem kopytka o szerokości ok. 1cm.
Zagotować około 3l wody wraz z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka, pilnując by się nie sklejały i zamieszać. Po wypłynięciu kopytek gotować je około 3-5min.,sprawdzając na talerzu, czy są ugotowane w środku. Odcedzić natychmiast po ugotowaniu i podawać klasycznie np. z cebulką i skwarkami lub w wersji na słodko.