Kopytka

Kopytka
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Mioo
Sprężyste kopytka do wszystkiego.

Składniki

  • 7 czubatych łyżek ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki z jajkiem bardzo dokładnie rozgnieść widelcem (lub przy pomocy maszynki do wyciskania) na gładką masę.

    Następnie dosypywać mąkę po pół szklanki mieszając najpierw widelcem, a potem zagniatając ręką. Cały czas podsypywać mąkę w razie potrzeby.

    Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej utworzyć rulon o średnicy ok.1,5cm, spłaszczyć palcami i wykrajać pod kątem kopytka o szerokości ok. 1cm.

  2. Zagotować około 3l wody wraz z solą i odrobiną oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka, pilnując by się nie sklejały i zamieszać. Po wypłynięciu kopytek gotować je około 3-5min.,sprawdzając na talerzu, czy są ugotowane w środku. Odcedzić natychmiast po ugotowaniu i podawać klasycznie np. z cebulką i skwarkami lub w wersji na słodko.

Składniki
  • 7 czubatych łyżek ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oleju
Składniki