Kopytka

Kopytka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie z gotowanych ziemniaków proste i tanie .

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Mąka pszenna 0,5 szkl
  • cebula 2 sztuki
  • sól

Przygotowanie

  1. Z ugotowanych ostudzonych ziemniaków i pogniecionych przez praskę i mąki pszennej i ziemniaczanej zagniatam na stolnicy ciasto. Ziemniaki mogą być z obiadu dnia wczorajszego .Ciasto ma być mięciutkie.

  2. Z gotowego ciast kroję mniejsze kawałki z nich tworzę dosyć cienkie wałeczki.

  3. Z wałeczków kroję małe kawałki ok 3 cm długości.

  4. Następnie smażę cebulkę na oleju na złoty kolor będzie tłuszczykiem do kopytek .

  5. Pokrojone kopytka i gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu aż wszystkie będą pływały po wierzchu i wyciągam łyżką cedzakową na talerz

  6. Na gotowe kopytka daję usmażoną na oleju cebulkę i danie gotowe .Można użyć skraweczków

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 08 lutego
Bardzo fajne kluseczki.
Gratuluję :-)
KulinarnaChwila 09 lutego
Pyszotka:)
mangiare 09 lutego
buonissime
Składniki
  • Ziemniaki ugotowane 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Mąka pszenna 0,5 szkl
  • cebula 2 sztuki
  • sól
Składniki