Kopytka

Kopytka
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Kopytka to moje najmilsze smaki dzieciństwa i chyba nigdy mi się nie znudzą. Najbardziej lubię te odsmażane na patelni, podane z białym serem i kwaśną śmietaną. Ich smak przynosi mi miłe wspomnienia i przypomina przepyszną kuchnię mojej Babci. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle mięciutkie i delikatne. Są proste w przygotowaniu, ale te najsmaczniejsze wychodzą z ziemniaków o miękkim i sypkim miąższu, najlepiej mączystych oraz po dodaniu do ciasta odpowiedniej ilości mąki. Te tradycyjne ziemniaczane kluseczki możemy serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.

  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, delikatnie solimy i zagniatamy wszystko na jednolite i gładkie ciasto *.

    * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

  3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

  4. ✓ Kopytka, które chcemy podać na drugi dzień, warto polać odrobiną oleju lub stopionego masła, aby się ze sobą nie posklejały.

    ✓ Aby kopytka nabrały pięknej żółtej barwy, możemy dodać kurkumę na etapie zagniatania ciasta lub dosypać ją do gotującej się wody.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (11)

Maudie 15 stycznia
Jak malowane :)Pycha!
ewka16 15 stycznia
uwielbiam :)
BEATA1978 18 stycznia
Domowe najlepsze. Pozdrowionka Kasiu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • sól do smaku
Składniki