Kopytka

Kopytka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pasjonata
kopytka z serem

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane - 80 dag
  • Ser biały - 250g
  • mąka pszenna Typ 500 - 2 szkl.
  • Jajo kurze - 2 szt.
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę.

  2. Ziemniaki połączyć z mąką pszenną, jajkami i serem białym. Sól dodać do smaku. Wyrobić do połączenia się składników.

  3. Odrywać porcje ciasta i formować wałeczki. Palcami spłaszczyć wałek i odcinać małe kawałki, ok. 2 cm długości.


    Jeśli ciasto się lepi podsypać mąką.

  4. Kopytka wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. 1 min od wypłynięcia.


    Wyłowić łyżką cedzakową.

    Podawać z masłem lub sosem pieczarkowym.

    Smacznego.

Składniki
  • Ziemniaki ugotowane - 80 dag
  • Ser biały - 250g
  • mąka pszenna Typ 500 - 2 szkl.
  • Jajo kurze - 2 szt.
  • Sól
Składniki