Königsberger Klopse (klopsy königsbergskie ; królewieckie)

Königsberger Klopse (klopsy königsbergskie ; królewieckie)
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Przepyszne w smaku, tzw "kwasne klopsy" lub "kaparowe klopsy". Mieso mielone calkiem inaczej. Danie dosc popularne w Niemczech. Ja do tej pory tego nie znalam, jednak po dzisiejszej probie (nie wiem, jak chcialo mi sie gotowac podczas tego upalnego dnia..) na pewno wlaczam do stalego repertuaru. Zachecam serdecznie.

Składniki

  • mieso mielone mieszane 500 g
  • 1 cebula, 1 lyzka smalcu,1 buleczka pszenna, 2 nieduze jajka, sol, pieprz czarny
  • SOS:
  • 1,5 litra wody, sol, pieprz, szczypta lubczyku, 1 /2 lyzeczki galki muszkatalowej
  • 3 listki laurowe, kapary w sloiczku w zalewie octowej (100 g)
  • 2 lyzki masla + 1,5 lyzki maki
  • 1 duze jajko
  • cukier 2 lyzeczki, sok z polowy cytryny
  • smietanka slodka 32% ok 150 g
  • Opcjonalnie do miesa 5-6 anchois

Przygotowanie

  1. W szerokim garnku (Fi 22 cm-idealny) gotujemy ok litr wody z dodatkiem lisci laurowych, soli, pieprzu, pol lyzeczki lubczyku, galki muszkatalowej, szczypty kurkumy dla urody oraz 75 g kaparow ze sloiczka.

    W tym czasie przygotowujemy mieso jak na klasyczne polskie kotlety mielone, czyli, mieso mielone, sol, pieprz, zeszklona na smalcu cebulka, odcisnieta bulka namoczona w wodzie, 2 jajka. Dokladnie mieszamy i wilgotnymi rekoma formujemy pulpety o srednicy 5-6 cm.
    Opcjonalnie, wg oryginalnej receptury, do miesa dodajemy 5-6 drobniutko pokrojonych anchois.

    Pulpety dajemy do gotujacej sie wody z przyprawami i kaparami, redukujemy ogien na 4 (w skali 10) i bez pokrywy zostawiamy na 20 minut do pol godzinki, tak aby klopsy tylko sie parzyly (woda nie ma sie gotowac, jednak zachowac temperature).

    Po tym czasie wyjmujemy klopsy na polmisek. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego lyzka po lyzce goracy sos, ciagle ubijajac, tak aby jajko sie nie scielo. (5 lyzek wystarczy)

    Na malej patelni na 2 lyzkach masla przygotowujemy zasmazke z 1,5 lyzki maki. Mieszamy, az do momentu jak zasmazka sie spieni i szybko dodajemy do gotujacego sie nadal sosu. Mieszamy. Dodajemy tez rozbeltane jajko.

    Teraz dodajemy 2 lyzeczki cukru i sok z polowy cytryny. Dokladnie mieszamy . Zestawiamy z ognia i zabielamy smietanka.

    Teraz klopsy dajemy z powrotem do sosu, garnek zostawiamy na cieplej plycie (juz nie gotujemy) jeszcze na 5 minut, tak aby klopsy przeszly dodatkowo smakiem. Do sosu mozna dodac reszte kaparow juz bez gotowania.

    I gotooowe :-)

  2. Wspanialy kwaskowaty smak, wzbogacony o cala game aromatycznych ziol i kaparow.

    Bedzie pyszne z ubitymi ziemniaczkami.

    Do dziela drogie Panie i Panowie!!

    Wspaniale!!!

  3. Mysle, ze o niczym nie zapomnialam.........

Komentarze do przepisu (9)

bryssska 23 lipca 2018
Wyglądają bardzo zachęcająco ;-d
fafiatko 23 lipca 2018
Ale bogaty w smaku sos kaparowy! i
Dzieki za przyblizenie kuchni sasiadow w sumie niewiele o niej wiadomo oprocz... Czytaj całość »
Ale bogaty w smaku sos kaparowy! i
Dzieki za przyblizenie kuchni sasiadow w sumie niewiele o niej wiadomo oprocz stereotypow :)
Docherro 23 lipca 2018
znów super przepis,masz świetne i smaczne pomysły Bożuś kochana..
buziaki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso mielone mieszane 500 g
  • 1 cebula, 1 lyzka smalcu,1 buleczka pszenna, 2 nieduze jajka, sol, pieprz czarny
  • SOS:
  • 1,5 litra wody, sol, pieprz, szczypta lubczyku, 1 /2 lyzeczki galki muszkatalowej
  • 3 listki laurowe, kapary w sloiczku w zalewie octowej (100 g)
  • 2 lyzki masla + 1,5 lyzki maki
  • 1 duze jajko
  • cukier 2 lyzeczki, sok z polowy cytryny
  • smietanka slodka 32% ok 150 g
  • Opcjonalnie do miesa 5-6 anchois
Składniki