Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z porzeczek"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 176
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 202
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1249
Składniki
Porzeczki oraz maliny przebierz, oczyść, umyj. Rozsyp na papierowym ręczniku. Poczekaj, aż owoce całkowicie wyschną.
Do szerokiego garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier. Ugotuj gęsty syrop. Wsyp do niego porzeczki, maliny oraz skórkę z pomarańczy. Zagotuj i wystudź.
Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwa razy przez kolejne 2 dni. Następnie smaż masę owocową na małym ogniu jeszcze 30 minut, potrząsając co jakiś czas garnkiem.
Konfiturę odstaw na 24 godziny. Następnie przełóż do czystych słoików, szczelnie zakręć. Zapasteryzuj. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce.Źródło: Naj