Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z aronii i gruszek"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 508
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13163
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 508
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13163
Składniki
Aronię umyj i osusz. Włóż do zamrażarki na 48 godz. (dzięki temu utraci goryczkę). 1 kg aronii włóż do dużego garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej wodę, wsyp cukier, gotuj ok. 40 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pozostałą aronię i gotuj jeszcze 30 min. Odstaw na kilka godzin.
Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Włóż do drugiego garnka, dodaj cynamon oraz odrobinę wody i duś aż staną się miękkie (ale nie mogą się rozgotować i rozpaść).
Owoce aronii ponownie zagotuj. Gdy staną się szkliste, dodaj gruszki i duś ok. 10 min, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych gorących słoiczków, szczelnie zakręć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 min.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, słoiczek: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie