Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Konfitura jeżynowa z brandy"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 267
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 267
Składniki
Z cukru i wody przygotowuję gęsty syrop. Jeżyny opłukuję, osuszam i skrapiam brandy. Wrzucam je do gorącego syropu, gotuję kilka min na średnim ogniu.
Zostawiam owoce w syropie na kilkanaście godz. (minimum 12, najlepiej na dobę). Następnie gotuję na bardzo małym ogniu, aż staną się szkliste.
Owoce nakładam do słoiczków (o poj. ok. 200 ml), zalewam syropem do przykrycia, do każdego słoiczka dodaję łyżeczkę brandy, pasteryzuję kilkanaście min w garnku z wodą.
Pozostały syrop (bez owoców) wlewam do słoiczków i również go pasteryzuję.
80 min • Porcja 260 kcal • Koszt słoiczka ok. 3 zł • Przepis na ok. 3 słoiczki.
Konfiturę używam do deserów, syrop – do napojów, barwienia ciast i mas. Słoiki z konfiturą można też zamknąć inaczej. Rozgrzać je w piekarniku (100°C), napełnić gorącą konfiturą i zostawić odwrócone do góry dnem, aż wystygną.Źródło: Kobieta i życie