Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kompot czereśniowy z anyżkiem"
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 25
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 16
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 58
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 25
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 16
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 58
Składniki
Czereśnie umyj, oderwij szypułki i osusz. Usuń pestki. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem i bardzo cienko obierz. Skórkę pokrój w cienkie paski. Owoce przełóż do słoików.
Zagotuj 3/4 litra wody, dolej wyciśnięty sok z pomarańczy, wsyp cukier i dodaj skórkę oraz anyż. Wymieszaj i zagotuj. Wlej do słoików z owocami. Zamknij.
Włóż słoiki do garnka, napełnij wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 25 minut w temp. 80 st. C. Po wyjęciu dokręć wieczka słoików.
Umyj czereśnie, usuń szypułki i pestki. Odważ 40 dag. Maliny oczyść. Owoce przełóż do garnka i chwilę duś (aż puszczą sok). Przetrzyj przez sito. Do gorącego przecieru wsyp cukier żelujący i gotuj ok. 5 minut. Odszumuj. Dodaj resztę owoców i kwasek. Zagotuj. Gorącą marmoladę przełóż do słoików. Zamknij je i odwróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień