Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami

Komosa ryżowa z brukselką i suszonymi pomidorami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Dzisiejsze danie jest: roślinne (wegańskie), sezonowe (zimowe), zbilansowane pod względem makroskładników, witamin i minerałów, wysokobłonnikowe, z produktów o niskim indeksie glikemicznym, z diety śródziemnomorskiej, z dużą zawartością NNKT, smaczne, kolorowe, szybkie, proste. O wartościach odżywczych produktów użytych w tym daniu przeczytacie na blogu http://zdrowonacodzien.pl/danie-z-diety-srodziemnomorskiej-czyli-komosa-ryzowa-z-brukselka-i-suszonymi-pomidorami/

Składniki

Przygotowanie

  1. Komosę ryżową dokładnie opłucz na sitku i gotuj w proporcji 1:2 z wodą, przez 20 minut.
    Brukselki obierz, odetnij końcówki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj do miękkości, mniej więcej 8 minut.
    Posiekany czosnek wrzuć na patelnię z łyżką oliwy. Gdy będzie zeszklony, dodaj brukselkę i razem smaż na małym ogniu około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    Dodaj na patelnię komosę i pokrojone pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Całość posyp pietruszką i migdałami.

Składniki
Składniki