Kolorowy domowy makaron

Kolorowy domowy makaron
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Koniecznie wypróbujcie przepis.

Składniki

  • mąka 330 g
  • kakao 15 g
  • olej 4 łyżki
  • zsiadłe mleko 200 ml
  • odrobina czerwonego barwnika
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przygotować 3 miseczki.
    Do dwóch wsypać po 115 g mąki, do trzeciej 100 g i dosypać do niej 15 g kakao.
    Kwaśne mleko i olej po równo rozlać do każdej miski i odrobinę posolić.
    Do jednej miski ( bez kakao ) dodać szczyptę barwnika.
    Zagniatamy każde ciasto oddzielnie i chowamy każde do oddzielnej torebki foliowej. Schładzamy około 20 minut.
    Potem wyjąć kulki ciasta z lodówki i każdą część rozwałkować na prostokąt.
    Nałożyć na siebie trzy płaty ciasta i zrolować wzdłuż dłuższego boku.
    Rulon przeciąć 2-3 razy wzdłuż.
    Powstałe paski bardzo cienko wałkować, potem pokroić nożem na dość wąskie paseczki.
    Gotować kilka minut w osolonej wodzie.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 13 marca 2019
Sister, znowu zaskakujesz kolorami, a ja ze względu na zawód, nie mogę przejść obojętnie koło tego ;)... Czytaj całość »
Sister, znowu zaskakujesz kolorami, a ja ze względu na zawód, nie mogę przejść obojętnie koło tego ;) Świetnie to wygląda i zapewne też tak smakuje i może też warto ten pomysł wykorzystać do innych potraw :)
slodkisentyment 13 marca 2019
No rewelacja !!
babcitereskiciasta 13 marca 2019
Odlotowy makaron.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka 330 g
  • kakao 15 g
  • olej 4 łyżki
  • zsiadłe mleko 200 ml
  • odrobina czerwonego barwnika
  • szczypta soli
Składniki