Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowe risotto"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 725
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 725
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 143
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 83
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 606
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, rozciąć i dokładnie oczyścić z pestek. Strąki pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Warzywa podsmażyć. Wsypać ryż i kurkumę, mieszając, smażyć jeszcze minutę.
Do ryżu wlać wino, wymieszać, poczekać, aż wyparuje. Szynkę pokroić w słupki, pomidory odsączyć, pociąć drobno. Produkty wraz z groszkiem wrzucić do ryżu. Następnie porcjami wlewać do ryżu gorący bulion. Dusić całość do miękkości.
Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion, wprost na patelnię zetrzeć żółty ser, przemieszać. Risotto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełożyć na talerze.
ok. 85 minut
Superrada
Podstawowym em klasycznego risotto jest ryż z okrągłymi ziarnami, tzw. ryż arborio. Ryż długoziarnisty i paraboiled nie nadaje się, gdyż nie sklei się podczas duszenia.Źródło: Twoje Imperium