Kolorowe krokiety

Kolorowe krokiety
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Niezwykle delikatne krokieciki z kolorowym warzywnym farszem, podane z aksamitnym pomidorowym sosem :)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • -2 szkl. mąki pszennej
  • -2,5 szkl. mleka
  • -2 jajka
  • -szczypta soli
  • -szczypta cukru
  • -olej rzepakowy do smażenia
  • Farsz:
  • -2 duże cebule
  • -6 ząbków czosnku
  • -1 op. mrożonej włoszczyzny w paski
  • -1/2 op. mrożonego zielonego groszku
  • -3 łyżki gęstego majonezu
  • -1 łyżka łagodnej musztardy
  • -1 łyżka oleju
  • -50 g masła
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mąkę z jajami, mlekiem, solą i cukrem dokładnie zmiksować, aż do uzyskania pęcherzy z powietrzem.
    Odstawić na godzinę, po czym zamieszać trzepaczką i sprawdzić gęstość. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeżeli jest za gęste dolać trochę wody mineralnej, dokładnie zamieszać do uzyskania pożądanej gęstości.

  2. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju cienkie placki, rumieniąc bardziej z jednej strony, druga powinna zostać lekko podsmażona. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12- 14 naleśników.

  3. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.

  4. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek, dodać obie mrożonki, masło i dusić wszystko do miękkości. Odstawić do wystudzenia.

  5. Dodać majonez, musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać.
    Na środek każdego naleśnika ( strona bardziej rumiana ) wyłożyć sporą łyżkę farszu i formować zgrabnego krokieta.

  6. Ułożyć krokiety na żaroodpornym naczyniu, posmarować po wierzchu roztopionym masłem i zapiekać ok. 30 min w gorącym piekarniku ( 200° )

  7. Ja podałam z pomidorowym ciepłym, sosem , ale równie dobrze będą takie krokieciki smakować z sosem czosnkowym czy ziołowym na bazie jogurtu.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 07 marca
Przepyszne krokiety! <3
kulinarnagosia 07 marca
Dziękuję i polecam :)
konhambos 08 marca
Niezwykle apetyczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto naleśnikowe:
  • -2 szkl. mąki pszennej
  • -2,5 szkl. mleka
  • -2 jajka
  • -szczypta soli
  • -szczypta cukru
  • -olej rzepakowy do smażenia
  • Farsz:
  • -2 duże cebule
  • -6 ząbków czosnku
  • -1 op. mrożonej włoszczyzny w paski
  • -1/2 op. mrożonego zielonego groszku
  • -3 łyżki gęstego majonezu
  • -1 łyżka łagodnej musztardy
  • -1 łyżka oleju
  • -50 g masła
  • Pieprz
  • Sól
Składniki