Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowa zapiekanka drobiowa"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Pierś kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przesmaż na łyżce oleju. Zdejmij z patelni. Cebulę obierz, poszatkuj. Obrany czosnek pokrój w plasterki.
Pieczarki oczyść starannie, pokrój na kawałki. Na patelni, na której smażyłaś mięso, zeszklij na łyżce oleju cebulę. Dodaj czosnek oraz pokrojone pieczarki. Smaż, mieszając 3-5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek razem z różyczkami mrożonego kalafiora. Gotuj 5-8 minut, odlej na sicie, pozostaw do całkowitego ocieknięcia.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj połowę startego żółtego sera. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Umyj i osusz kilka pomidorków koktajlowych oraz listków bazylii. Pierś kurczaka wymieszaj z pieczarkami, kalafiorem i marchewką. Przełóż do naczynia, zalej sosem. Piecz 20 min. Posyp resztą sera. Piecz jeszcze 10 minut. Ozdób pomidorami i bazylią.
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety