Kolorami nadziewane naleśniki zapiekane

Przepis dnia 2011-08-19
Kolorami nadziewane naleśniki zapiekane
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: protegemoi
Naleśniki razowe z kolorowym farszem zapieczone pod sosem jogurtowym.

Składniki

  • mąka żytnia razowa, 3 łyżki
  • mleko, ok.1/2 szklanki
  • Jaja, 2
  • marchewka, 1 mała
  • cukinia, 1/2 niewielkiej
  • Papryka czerwona, 2 strąki
  • papryczka chilli, 1/2 niewielkiej
  • Kukurydza koserwowa, 3 łyżki
  • jogurt naturalny, 5 łyżek
  • Przyprawy, natka pietruszki, wg uznania
  • oliwa z oliwek, łyżka
  • cebula, czosnek

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko i jedno jajko miksujemy razem.

  2. Marchewkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, cukinię, papryki, cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno.

  3. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, doprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowy farsz odstawiamy na bok.

  4. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej teflonowej patelni smażymy naleśniki z przygotowanego ciasta. (mi wyszły z podanych proporcji 2 sztuki).

  5. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy go, układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym.

  6. Przygotowujemy sos: jajko wbijamy do jogurtu, mieszamy aż powstanie gładka masa, doprawiamy do smaku ziołami, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Polewamy sosem naleśniki.

  7. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na ok. pół godziny.

  8. Serwujemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (4)

kathleen 17 sierpnia 2011
Super naleśniki:)
Boschka 17 sierpnia 2011
Bardzo ciekawe i zachęcająco wyglądające... i pewnie bardzo dobrze smakuje;-) Do wypróbowania;-)
Afrulu 17 sierpnia 2011
Fajny sposób na naleśniki,piątka i do ulubionych.Dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka żytnia razowa, 3 łyżki
  • mleko, ok.1/2 szklanki
  • Jaja, 2
  • marchewka, 1 mała
  • cukinia, 1/2 niewielkiej
  • Papryka czerwona, 2 strąki
  • papryczka chilli, 1/2 niewielkiej
  • Kukurydza koserwowa, 3 łyżki
  • jogurt naturalny, 5 łyżek
  • Przyprawy, natka pietruszki, wg uznania
  • oliwa z oliwek, łyżka
  • cebula, czosnek
Składniki