Kokosowy ryż

Kokosowy ryż
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
Kokosowy ryż, nadaje sie zarowno jako dodatek do potraw kuchni tajskiej, jak rowniez z owocami jako deser.

Składniki

  • ryz basmati, 1 szklanka
  • mleczko kokosowe, troszke mniej niz szklanka
  • woda, troche mniej niz szklanka
  • sol, 1/3 lyzeczki
  • sok z limonki, 1 lyzeczka

Przygotowanie

  1. Wode, mleczko i sok zagotowac, posolic. Do gotujacej sie wody dodac ryz i gotowac na najmniejszym ogniu okolo 15 minut. Uwaga nie mieszac podczas gotowania, bo ryz nie bedzie sypki. Podczas gotowania cala woda powinna odparowac.

  2. W wersji slodkiej zastapic ryz basmati ryzem arborio lub innym "kleistym". Namoczyc w wodzie przez okolo godzine i odcedzic. Gotowac wg przepisu powyzej dodajac lyzke (lub wiecej jesli ktos lubi slodsze) cukru. gotowac okolo 20 min.

Komentarze do przepisu (9)

wiola1100 03 marca 2010
bardzo ciekawy ten ryż,muszę spróbować
annawk 03 marca 2010
cudne zdjęcie i bardzo aromatyczne danie
irma 06 marca 2010
SUPER!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryz basmati, 1 szklanka
  • mleczko kokosowe, troszke mniej niz szklanka
  • woda, troche mniej niz szklanka
  • sol, 1/3 lyzeczki
  • sok z limonki, 1 lyzeczka
Składniki