Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kokardki po bolońsku"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 187
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie.
Cebule obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć połowę poszatkowanej cebuli oraz mięso. Przesmaż, często mieszając, na złoty kolor.
Dopraw do smaku ząbkiem czosnku, chili, solą oraz pieprzem. Zdejmij z ognia, przestudź. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj.
W rondlu przesmaż na łyżce oleju resztę cebuli i drugi posiekany ząbek czosnku. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, duś razem 5-8 minut. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Naczynie posmaruj olejem. Rozłóż połowę makaronu, zalej sosem. Ułóż warstwę mięsa i resztę makaronu. Posyp startym serem. Zapiekaj 20 min w 180 st.
Mięso mielone służy najczęściej do przyrządzania kotletów, burgerów, gołąbków lub pulpetów. By zmienić tradycyjny smak tych dań, dodaj do wyrabianej masy pokruszone drobno krakersy (najlepiej o aromacie cebulki lub szczypiorku). Innym cennym dodatkiem będzie ostra lub miodowa musztarda.Źródło: Świat kobiety