Kofty wołowe

Kofty wołowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Takie mega soczyste, prosto z grilla zjedliśmy na plaży w Durres. Normalnie rozpływały się w ustach. W zasadzie były grillowanie, ale można przyrządzić je w piekarniku. Dzisiaj zrobiliśmy takie, jak w tym barze…mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • ostra papryka w proszku
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy (ważne by było chude, typu ligawa lub polędwica).
    Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem.
    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Komentarze do przepisu (6)

Kardamonovy 17 sierpnia 2017
Spodziewałam się miliona dodatków, a tu proszę, prosto i konkretnie :).
Bellapi 18 sierpnia 2017
smacznie i z polskimi dodatkami to lubię :)
DomowaPiwniczka 18 sierpnia 2017
uwielbiam takie proste przepisy, zwłaszcza gdy brzmią tak smacznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • ostra papryka w proszku
  • olej
  • sól, pieprz
Składniki