kociołek na żywym ogniu "Prażonki"

kociołek na żywym ogniu Prażonki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
przepis i wykonanie mojej kuzynki Doroty...

Składniki

  • 2 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku
  • 4 duże cebule
  • liście białej kapusty
  • dwie marchewki
  • Ziele angielskie- kilka
  • liście laurowe- kilka
  • tymianek- łyżeczka
  • sól,pieprz -według uznania
  • kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Tak samo kroimy kiełbasę,boczek.marchewkę i cebule.Naczynie w którym będziemy przygotowywać danie wykładamy liścmi białej kapusty Wrzucamy wymieszane z przyprawami składniki.Wierzch przykrywamy liściem kapusty.Zakręcamy kociołek.Stawiamy na małym ogniu na około 1.5 do 2 godzin.Po otwarciu delikatnie zamieszać.Gotowe!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 sierpnia 2020
Pyszotka;)
Ewusssia 21 sierpnia 2020
nad jeziorem żywieckim
Składniki
  • 2 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku
  • 4 duże cebule
  • liście białej kapusty
  • dwie marchewki
  • Ziele angielskie- kilka
  • liście laurowe- kilka
  • tymianek- łyżeczka
  • sól,pieprz -według uznania
  • kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.
Składniki