Kociołek bałkański

Kociołek bałkański
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszne jednogarnkowe danie z zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki.

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 pomidory
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml rosołu

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie.

Komentarze do przepisu (11)

tanisza 15 października 2015
Ale wołowinę to trzeba dusić ok 1,5 godziny, aby była naprawdę miękka, natomiast wieprzowinę krócej.... Czytaj całość »
Ale wołowinę to trzeba dusić ok 1,5 godziny, aby była naprawdę miękka, natomiast wieprzowinę krócej. ponadtto nie można dodawać ziemniaków po 5 minutach przesmażania mięsa, bo po tej nawet załóżmy godzinie robi się z nich papa a nie ładna kosteczka- chyba, ze jest to zamierzony efekt.
Futka 15 października 2015
Ale pysznosći! Wygląda niezwykle apetycznie :)
mironina 12 lipca 2019
wypróbuję w kociołku ogniskowym, mam nadzieję, że wyjdzie;))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 pomidory
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml rosołu
Składniki