Knedliki

Przepis dnia 2019-10-20
Knedliki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia czeska

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 kajzerka
  • 40 g masła

Przygotowanie

  1. Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
    Podałem pokrojone na kromki.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 12 października
Aż mnie w dołku ścisnęło!!!
KulinarnaChwila 20 października
Pyszotka:)
konhambos 26 października
Bardzo smaczne, ale ta nazwa to tez co najmniej 50% sukcesu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 kajzerka
  • 40 g masła
Składniki