Knedle ze szpinakiem

Przepis dnia 2018-02-07
Knedle ze szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Knedle ze szpinakiem

Składniki

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 200-225 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 750 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Na maśle rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego mrożony szpinak, maksymalnie odparowujemy wodę, porządnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu knedli podsypywać sobie nią dłonie. Knedle są smaczniejsze, jak nie są na maksa nafaszerowane mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy, formując kulkę wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej. Po trzecim knedlu nabierzecie wprawy :). Knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 6 minut. Pamiętajcie żeby na początku delikatnie je wymieszać, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Przed podaniem można je skropić odrobiną masła i posypać świeżo mielonym pieprzem. My zjedliśmy je z jogurtem naturalnym.

Komentarze do przepisu (19)

fafiatko 03 lutego 2018
pyszota! :) ale powiadomienia nie dzialaja :(
Docherro 03 lutego 2018
Narobiłaś mi ochoty,pyszności,uwielbiam:)
Nevermore 03 lutego 2018
No szpinaczek, mniami xD
Już mój Skorpion się "cieszy" ;)
Pychotka, tylko, jak ją do tego... Czytaj całość »
No szpinaczek, mniami xD
Już mój Skorpion się "cieszy" ;)
Pychotka, tylko, jak ją do tego przekonać? ... oto jest pytanie hehe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 200-225 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 750 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
Składniki