Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami to jesienny klasyk, do którego często wracam. Pyszne bezmięsne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Bardzo je Wam polecam, można przygotować je „na zapas”, knedle można z powodzeniem zamrozić.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać, przełożyć do miski i ubić z masłem. Ziemniaki ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, jajka oraz sol do smaku. Następnie ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
Przygotować bulkę tartą do obtoczenia knedli: Bulkę wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem.
Z porcji ciasta uformować placuszek ( wielkość porcji zależy od wielkości śliwek). Na środku placka ułożyć całą śliwkę i owinąć ją ciastem. Dłońmi uformować zgrabną kulę.
Knedle gotować w osolonej wodzie. Knedle gotować około 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane, po wyjęciu z wody natychmiast przełożyć na talerz z posypką i dokładnie je w niej obtoczyć. Podawać zaraz po ugotowaniu. Smacznego!