Knedle ze śliwkami i cynamonem

Knedle ze śliwkami i cynamonem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite i delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Danie jest bardzo pożywne, a co najważniejsze przenosi nas w smaki dzieciństwa i rozpieszcza kubki smakowe :)

Składniki

  • 650 g obranych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • śliwki węgierki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

    Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z serem białym i łączymy oba składniki.

    * Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.

  2. Śliwki węgierki rozkrajmy i pozbawiamy pestek.

    W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.

  3. Ze środka masy serowo - ziemniaczanej wybieramy jej część, a w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku oraz wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.

  4. Ciasto rolujemy podsypując je delikatnie mąką i porcjujemy na około 3 cm kawałki.

  5. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, zakrywamy ją masą i ponownie formujemy kulę.

    * Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.

  6. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od ich wypłynięcia.

  7. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, odstawiamy je, aby odciekły z wody, polewamy masłem i podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami. Polecam jogurt grecki lub kwaśną śmietanę.

  8. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

sereberko80 24 września 2015
o rany, jakie piękne ... idealne :-) uwielbiam knedle ze śliwkami mmmm :-)
Macio 24 września 2015
Chciałem zapytać, jaka idea przyświeca dodawaniu sera do ciasta? Zawsze robiłem knedle wg klasycznego przepisu,... Czytaj całość »
Chciałem zapytać, jaka idea przyświeca dodawaniu sera do ciasta? Zawsze robiłem knedle wg klasycznego przepisu, tzn. ciasto z ugotowanych ziemniaków i mąki pszennej, z dodatkiem jaja. Co poprawi dodanie sera? Będą się lepiej dawały formować, nie będą pękać, a może smak będzie lepszy (w to akurat wątpię)? :)
Pozdrawiam,
Maciek
grazka950 24 września 2015
jakie pychotki,aż ślinka leci :) i jak tu schudnąć?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 650 g obranych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • śliwki węgierki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy
  • sól do smaku
Składniki