Knedle ze Śliwkami.

Przepis dnia 2019-08-18
Knedle ze Śliwkami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste,tanie i smaczne danie,coś dla dużych i małych,mój syn uwielbia knedle z truskawkami,a dziś wersja ze śliwkami,obtoczone w przesmażonej bułce tartej :-)

Składniki

  • 15 szt.
  • Ciasto:
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko L
  • 250-300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatnie
  • sól
  • 15 szt.śliwki węgierki+cukier i cynamon do środka
  • Dodatkowo:
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • cynamon i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy,usuwamy pestki,do środka dajemy szczyptę cynamonu i cukru.
    Masło podgrzać na patelni do roztopienia,wsypać bułkę tartą i podsmażyć,zdjąć z ognia,wsypać cukier i cynamon do smaku,wymieszać i odstawić.

    Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu,w osolonej wodzie,odlewamy,przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
    Do miski z ziemniakami dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i przeciskamy całość przez praskę,wbijamy jajko,dajemy szczyptę soli,oraz większą połowę mąki,wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.

    Formujemy z ciasta wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy po jednej śliwce,zlepiamy brzegi ciasta,formujemy w rękach kulę i odkładamy na delikatnie podsypany mąką blat czy jak u mnie na tackę.

  2. Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od wypłynięcia na powierzchnię.
    Gorące kulamy w bułce tartej,lub pomijamy i podajemy polane śmietaną,jogurtem,co kto lubi,opcji jest wiele.

Komentarze do przepisu (12)

Pieprzyczfantazja 14 sierpnia 2019
pyszne! właśnie noszę się z zamiarem ich zrobienia. Dziękuję za motywację :)
ciacho50 14 sierpnia 2019
Takie smażone w panierce muszą być pyszne :)
Docherro 14 sierpnia 2019
Świetne,w bułce tartej nie robiłam muszą być przepyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15 szt.
  • Ciasto:
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko L
  • 250-300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatnie
  • sól
  • 15 szt.śliwki węgierki+cukier i cynamon do środka
  • Dodatkowo:
  • 70 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • cynamon i cukier do smaku
Składniki