Knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nadziewane kluski ziemniaczano-twarogowe.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok.300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym delikatniejsze knedle
  • 1 jajko L lub 2 mniejsze
  • sól
  • śliwki
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło
  • śmietana 18 %
  • cukier kryształ +cukier waniliowy
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu w osolonej wodzie,odlewamy i pozostawiamy do przestygnięcia,następnie przeciskamy przez praskę,dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wbijamy jajko,wsypujemy szczyptę soli,dajemy połowę mąki i wyrabiamy jednolite ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby.
    Formujemy wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy dowolne owoce u mnie akurat umyte,wypestkowane i posypane cynamonem śliwki,zlepiamy brzegi ciasta,i formujemy w rękach kulę,odkładamy na podsypany delikatnie mąką blat.
    Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od momentu wypłynięcia,podajemy polane bułką tartą(bułkę tartą wrzucić na patelnie i smażyć chwilę na suchej patelni do zrumienienia,następnie dodać masło partiami,gdy się rozpuści polać lub obtoczyć knedle),oraz śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym,posypujemy cynamonem.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 03 sierpnia 2018
MMMM <3 Pycha <3
fafiatko 03 sierpnia 2018
Swietne ciasto do knedli!
BEATA1978 03 sierpnia 2018
Zgadzam się z fafiatko, ciasto super. Takie knedle są najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok.300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym delikatniejsze knedle
  • 1 jajko L lub 2 mniejsze
  • sól
  • śliwki
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło
  • śmietana 18 %
  • cukier kryształ +cukier waniliowy
  • cynamon
Składniki