Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne, proste, mięciutkie ciasto z dodatkiem ziemniaków owinięte w soczyste słodkie śliwki, a wszystko polane smażoną śmietaną i obsypane cukrem. Pycha ;-d

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • 2-3 łyżki oleju do gotowania knedli
  • 50 dag śliwek
  • trochę masła lub margaryny
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki smażonej śmietany

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto. Najlepiej w robocie lub mikserem.

  2. Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat.

  3. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek.

  4. Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce.

  5. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.

  6. Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a następnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !!!

  7. ;-D

Komentarze do przepisu (18)

ErJot 20 lipca 2018
Bardzo apetyczne:)
SlodkoSlodka83 20 lipca 2018
Smaczne
fafiatko 20 lipca 2018
Wymarzone knedle1 Ależ one musza byc pyszne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • 2-3 łyżki oleju do gotowania knedli
  • 50 dag śliwek
  • trochę masła lub margaryny
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki smażonej śmietany
Składniki