Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lato w pełni więc pora na knedelki z owocami sezonowymi.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru do ciasta
  • 200 g śliwek
  • Cynamon i cukier puder
  • Masło do polania knedli
  • Można dodać orzechy włoskie dla urozmaicenia smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i odparować,następnie rozgnieść przy pomocy praski ( jeżeli nie mamy w domu praski możemy użyć tłuczka do ziemniaków tylko wtedy trzeba bardzo dokładnie rozgniatac aby nie zostawić grudek )

  2. Śliwki umyć osuszyć i usunąć z nich pestki.Posypac cynamonem i cukrem pudrem.

  3. Z ziemniaków jajek i mąki zagnieść ciasto.Z ciasta formować niewielki kulki rozgnieść na stolicy( posypanej mąką) do środka wkładać śliwkę zlepić brzegi i formować w dłoniach kulkę .z takiej ilości wyszło ok 12 knedli to wszystko zależy jakiej wielkości będziemy lepić knedle.

  4. Zagotować w garnku duża ilość wody i gotować partiami.Gotujemy ok 5-8 min ,wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej .

  5. W rondlu rozpuszczamy masło ( ja tym razem najpierw zarumieniłam orzechy włoskie z odrobina cukru i dodałam następnie masło ,posypka była mocno orzechowa i na wierzch odrobina jogurtu naturalnego )


    Smacznego

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru do ciasta
  • 200 g śliwek
  • Cynamon i cukier puder
  • Masło do polania knedli
  • Można dodać orzechy włoskie dla urozmaicenia smaku
Składniki