Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni więc pora na knedelki z owocami sezonowymi.
...ale pyszny.
Odsłon: 601
Polecam.
Odsłon: 557
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 54
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
...ale pyszny.
Odsłon: 601
Polecam.
Odsłon: 557
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 54
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 51
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i odparować,następnie rozgnieść przy pomocy praski ( jeżeli nie mamy w domu praski możemy użyć tłuczka do ziemniaków tylko wtedy trzeba bardzo dokładnie rozgniatac aby nie zostawić grudek )
Śliwki umyć osuszyć i usunąć z nich pestki.Posypac cynamonem i cukrem pudrem.
Z ziemniaków jajek i mąki zagnieść ciasto.Z ciasta formować niewielki kulki rozgnieść na stolicy( posypanej mąką) do środka wkładać śliwkę zlepić brzegi i formować w dłoniach kulkę .z takiej ilości wyszło ok 12 knedli to wszystko zależy jakiej wielkości będziemy lepić knedle.
Zagotować w garnku duża ilość wody i gotować partiami.Gotujemy ok 5-8 min ,wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej .
W rondlu rozpuszczamy masło ( ja tym razem najpierw zarumieniłam orzechy włoskie z odrobina cukru i dodałam następnie masło ,posypka była mocno orzechowa i na wierzch odrobina jogurtu naturalnego ) Smacznego