Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo je lubię z masełkiem i bułką tartą, mój syn ze śmietaną i cukrem
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Składniki
Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić. Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.
moja rada: Żeby ciasto się nie lepiło do rąk należy ręce zmoczyć w zimnej wodzie. Deskę na której kładziemy uformowane knedle też.