Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie.

Składniki

  • ok 50 dag truskawek
  • 75 dag  ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru do truskawek + cukier do posypania knedli
  • 1/2 szklanki śmietany lub roztopione masło do polania knedli

Przygotowanie

  1. Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem.
    Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto.
    Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt.
    Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Podajemy polane roztopionym masłem lub śmietaną i posypujemy cukrem.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 czerwca
Super przepis:)))
Składniki
  • ok 50 dag truskawek
  • 75 dag  ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru do truskawek + cukier do posypania knedli
  • 1/2 szklanki śmietany lub roztopione masło do polania knedli
Składniki