Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Smaczne knedle z ciasta ziemniaczanego z truskawką w środku

Składniki

  • 750 g ziemniaków (najlepiej mączystych )
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru do ciasta
  • ok 0,5 kg truskawek
  • tarta bułka
  • cukier do obtaczania truskawek i do posypania knedli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone mielimy w maszynce lub po prostu ubijamy łyżką do robienia puree





  2. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i szczyptę cukru

  3. Zagniatamy ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, ale to zależy od ziemniaków)

  4. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego płaskie placuszki, w które owijamy wcześniej umyte i pozbawione szypułek truskawki. Każdą z truskawek zanurzamy też wcześniej w cukrze. Z ciasta i truskawek formujemy okrągłe knedle

  5. Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut
    Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem

  6. Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle )

Komentarze do przepisu (8)

kacper1970 12 czerwca 2013
Anika, strzał w 10 przynajmniej dla mnie. Kocham truskawki pod każdą postacią :D
kacper1970 12 czerwca 2013
Przy okazji odwiedziłem Twojego bloga. Jest ciekawy z dużą ilością smacznych przepisów :D
maxymil 12 czerwca 2013
a te ziemniaki to stare czy młode?,pysznie to wygląda
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 750 g ziemniaków (najlepiej mączystych )
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru do ciasta
  • ok 0,5 kg truskawek
  • tarta bułka
  • cukier do obtaczania truskawek i do posypania knedli
Składniki