Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle z potrawką pieczarkową"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Bułki pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki. Szalotki obierz, posiekaj, zeszklij na połowie masła. Podgrzej 300 ml mleka, wymieszaj z szalotkami i wlej do miseczki z pieczywem. Przykryj, odstaw na 20-30 minut. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na połówki. Żurawinę namocz. Natkę opłucz, osusz, poodrywaj listki, drobno je pokrój.
Jajka oraz natkę dodaj do namoczonego pieczywa. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Dobrze wyrób rękoma. Ser pokrój na 8 kawałków. Z masy bułkowej zrób 8 placuszków. Na każdym połóż po kawałeczku sera. Zlep. Uformuj knedle. Gotuj je ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pieczarki. W garnku rozgrzej resztę masła. Oprósz je mąką, zasmaż. Wlej pozostałe mleko. Zagotuj. Sos przypraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj pieczarki oraz żurawinę. Mocno razem podgrzej. Podawaj razem z knedlami. ok.1 godziny i 15 minut 1 porcja ok. 800 kcalŹródło: Tina