Knedle z pieczarkami

Knedle z pieczarkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Knedle można polać podsmażoną cebulką albo sosem pieczeniowym.

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka 30dag
  • jajka 2 szt + 1 żółtko
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 szt
  • bułka tarta 2 łyzki
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do smażenia
  • olej 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmielić. Wystudzić.
    Do ziemniaków dodać mąkę i jajka. Posolić i zagnieść na jednolitą masę podsypując mąką.

  2. Pieczarki pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na margarynie, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i zeszklić. Dodać do pieczarek. Wystudzić. Dodać żółtko i bułkę tartą.

  3. Z ciasta uformować wałek. Pokroić na plastry. Do każdego nakładać łyżeczkę farszu.

  4. Formować kulki.
    Gotować ok.5 min w osolonej wodzie z olejem.

  5. Podawać na ciepło polane podsmażoną cebulką, ketchupem albo sosem.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 11 marca 2018
Robię bardzo podobnie. Ale do farszu zamiast cebulki dodaję pora, (sporo) i garść warzyw startych na dużych... Czytaj całość »
Robię bardzo podobnie. Ale do farszu zamiast cebulki dodaję pora, (sporo) i garść warzyw startych na dużych oczkach (marchewka, seler naciowy) i obowiązkowo z sosem pieczarkowym. Danie PYCHA - POLECAM.
kasia-p 12 marca 2018
Następnym razem spróbuję tą wersję :)
Składniki
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka 30dag
  • jajka 2 szt + 1 żółtko
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 szt
  • bułka tarta 2 łyzki
  • sól
  • pieprz
  • margaryna do smażenia
  • olej 2 łyżki
Składniki