knedle z mięsem

knedle z mięsem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
zawsze robiłam knedle bardziej na słodko z truskawkami bądź śliwkami, dziś na obiad wypróbowałam wersję wytrawną z mięsem mielonym. Mięso można podsmażyć razem z cebulką ale jak dla mnie lepsze jest surowe no i lepiej się formują

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 1 duże jajko
  • farsz: 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy czosnek i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przekładamy do mięsa mielonego; doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.

  3. Przestudzone ziemniaki przekładamy do większej miski i przyklepujemy, nożem zarysowujemy krzyż. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko o zagniatamy. Bierzmy trochę ciasta formujemy kulę, spłaszczamy. Na środek wkładamy farsz i zlepiamy.

  4. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na gotującą wodę wkładamy knedle i zmniejszamy nieco ogień i gotujemy ok 10 minut. Ugotowane knedle podajemy z podsmażoną cebulą...

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 01 listopada 2020
Pyszności, uwielbiamy takie knedle. Świetna robota :)
KulinarnaChwila 02 listopada 2020
Pyszotka:)
Josi-Telesz 11 stycznia
A co z tą 1/4 ziemniaków, którą wyjmujemy? Czy nie prościej ugotować 750 gramów ziemniaków?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 1 duże jajko
  • farsz: 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
Składniki