Knedle twarogowe z truskawkami

Knedle twarogowe z truskawkami
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Bardzo proste, tanie i szybkie w wykonaniu knedle.

Składniki

  • Twaróg (nr. śremski, mój ulubiony), 250g
  • Mąka pszenna, 150g
  • mąka pszenna krupczatka, 50g
  • jajko, 1szt.
  • sól, szczypta
  • Truskawki - średnie, 12 szt.
  • cukier waniliowy, mała torebka
  • Bułka tarta, 1 czubata łyżka
  • masło, 2 łyżkj

Przygotowanie

  1. Twaróg, mąki, jajko i sól zagnieść na gładkie ciasto. Uformować walec i pokroić na 12 części. Każdy krążek spłaszczyć i włożyć do środka 1 truskawkę. Krążek pozlepiać i formować kulki.

  2. W garnku zaotować wodę z odrobiną soli i oleju. Na wrzątek wrzucać uformowane kulki. Zamieszać aby się nie przykleiły do dna garnka. Gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię.

  3. Masło stopić w rondelku. Dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Zdjąć z ognia i wsypać cukier waniliowy. Wymieszać i polać ugotowane knedle.

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 27 marca 2010
Mmmmhhh... uwielllbiam! :)
Pyreczka 27 marca 2010
Apetyczne knedle ale mam pytanie czy mrożone truskawki przedtem rozmrozić?
wioleta333 27 marca 2010
pyszności.........
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Twaróg (nr. śremski, mój ulubiony), 250g
  • Mąka pszenna, 150g
  • mąka pszenna krupczatka, 50g
  • jajko, 1szt.
  • sól, szczypta
  • Truskawki - średnie, 12 szt.
  • cukier waniliowy, mała torebka
  • Bułka tarta, 1 czubata łyżka
  • masło, 2 łyżkj
Składniki