Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle truskawkowe"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7790
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 173
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 388
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7790
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 173
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 388
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2 zł
Truskawki myjemy, szypułki usuwamy. Część owoców odkładamy do dekoracji.
Umyte, gotowane w łupinkach, obrane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Łączymy ze zmiksowanym białym serem. Dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy w wałek, kroimy na krążki. Krążki lekko spłaszczamy.
Na każdym kawałku ciasta kładziemy mniejszą truskawkę lub połówkę większej. Knedle dokładnie zlepiamy, formując kulkę.
Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 3-4 minuty, aż kluski wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Dekorujemy serkiem ziarnistym i truskawkami.Źródło: Rewia