Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to popularne danie, które przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Można zaserwować je na słodko (zwykle z owocami sezonowymi) lub w wersji wytrawnej (najczęściej z mięsem). Miłośnicy knedli chętnie eksperymentują z ulubioną potrawą i faszerują je szpinakiem, soczewicą, grzybami, twarogiem… Istnieją też nietypowe warianty ciasta. Przykładowo, ziemniaki można zastąpić… twarogiem! Sprawdź, jak smaczne są knedle serowe ze śliwkami.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 254
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 378
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 254
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 378
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Składniki
Połącz twaróg z jajkami, mąką i miękkim masłem. Dodaj odrobinę soli i wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę. Koniecznie posłuż się twarogiem dobrej jakości (bez zbędnych dodatków – w składzie powinna znajdować się tylko śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej).
Przygotowane ciasto na knedle owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie umyj śliwki. Nakrój je tak, by usunąć z nich pestki, ale nie rozdzielaj połówek owoców. W środek każdego nasyp odrobinę cukru trzcinowego i cynamonu.
Podziel ciasto na tyle równych porcji, ile masz śliwek. Z każdej porcji uformuj kulkę i rozgnieć ją na placuszek. Ułóż na środku placuszków śliwki i owiń je ciastem, szczelnie zaklejając brzegi. Tak przygotowane knedle ugotuj w lekko osolonej wodzie. Będą gotowe do zjedzenia około minutę po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Roztop w rondelku trochę masła i polej nim knedle tuż przed podaniem. Możesz oprószyć je także cukrem pudrem.