Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle bawarskie, czyli knedle ziemniaczane z farszem przygotowanym z grzanek i skwarków to niezwykle proste, treściwe i smaczne danie. Oryginalny przepis pochodzi z 1913 roku i można go znaleźć w przedwojennej publikacji pt. „Uniwersalna książka kucharska” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Warto wspomnieć, że wymieniona książka doczekała się, aż 10 wydań i przekładu na język angielski. Sekretem wspaniałego smaku knedli bawarskich są przede wszystkim proste, tanie i dostępne dla każdego składniki.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 143
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 480
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 66
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 143
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę i odstaw do przestudzenia.
Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, ściągnij z ognia i przełóż do miski.
Kromki chleba również pokrój w drobną kostkę. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podpiekaj przez 10 minut do uzyskania chrupiących kawałków.
Gotowe grzanki wymieszaj ze skwarkami.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Z powstałej masy w dłoniach uformuj placek. Na jego środku wyłóż łyżeczkę grzanek ze skwarkami, następnie zawiń w kulę.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle wrzucaj na gorącą wodę i gotuj przez kilka minut.
Podawaj z okrasą ze smalcu, boczku lub posypane bułką tartą.