Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski ziemniaczne kładzione"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj jajko oraz mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masa powinna być dosyć gęsta, by kluski nie rozpadły się podczas gotowania. Gdyby była zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki.
W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju. Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką maczaną za każdym razem we wrzątku i powstałe w ten sposób kluski wrzucaj partiami do wody.
Gotuj 10-15 min od czasu do czasu mieszając, by się nie posklejały. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
W międzyczasie, gdy kluski się gotują, na oleju zeszklij pokrojone w piórka cebule. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą.
Rada: Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć.
Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek – na ok. 1 min – albo odsmażyć czy zagrzać w sosie.
30 minut
Porcja: 560 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie