Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski ziemniaczane z dziurką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3210
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 317
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3210
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 317
Składniki
Boczek włóż do garnka z wrzącą wodą i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Wyjmij, odcedź, pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki cebuli i przesmaż na jasny kolor. Dodaj kostki boczku. Smaż razem przez 3 minuty. Na koniec posól i oprósz pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach. Odcedź, przestudź i obierz z łupin. Zmiel w maszynce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i kaszę mannę. Wbij jajka, wsyp sporą szczyptę soli. Starannie zagnieć gładkie ciasto.
Urywaj porcje, formuj w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczaj. W każdej zrób palcem dziurkę. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluski. Gotuj 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Polej cebulką i boczkiem.Źródło: Na żywo