Kluski ziemniaczane w pysznym sosie

Kluski ziemniaczane w pysznym sosie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proste danie, niebanalny smak.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła koziego
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
    Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy.

    W tym czasie przygotowujemy sos:

    Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną z wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień.
    Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas mieszając.
    Doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (8)

pelen_brzuszek 05 lutego 2019
o i słynne kozie masło :)
bryssska 06 lutego 2019
Pyszne ;-D
Maudie 06 lutego 2019
Królestwo za taką kluseczkę!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła koziego
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
Składniki