Kluski z mięsem

Przepis dnia 2019-07-15
Kluski z mięsem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
I ze skwarkami z wędzonej słoniny

Składniki

  • Ciasto na kluski śląskie:
  • ugotowane ziemniaki 1kg, mąka ziemniaczana, jajo, sól
  • farsz: wieprzowina 0,75 kg tłustsza,
  • cebula, czosnek, majeranek, sól i pieprz
  • wędzona słonina do skwarek 10dag

Przygotowanie

  1. W sklepie była ładniejsza szynka od łopatki wiec dokupiłam kawałek słoniny aby farsz nie był zbyt suchy.
    Mięso gotowałam godzinę z zielem i liściem laurowym. Wywar wykorzystałam do zupy.

  2. Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrobiłam ciasto. Trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej plus jajo i sól.

  3. Wędzoną słoninę pokroiłam w drobną kostkę i powoli wytopiłam ją do chrupkości skwarek.

  4. Do zmielonego mięsa dodałam sporo majeranku, sól, pieprz, przesmażona cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.

  5. Na placki z ciasta kładłam kulkę farszu i zalepiałam brzegi.

  6. Kluski kładłam na osolony wrzątek i gotowałam je pięć minut od wypłynięcia.

    Ze skwarkami smakują najlepiej.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

SlodkoSlodka83 22 czerwca 2019
Jak pysznie i pojedzone :-)
slodkisentyment 22 czerwca 2019
Pychota :) I takie szybkie :) Rewelacyjne :)
kuchmariola63 22 czerwca 2019
Petarda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto na kluski śląskie:
  • ugotowane ziemniaki 1kg, mąka ziemniaczana, jajo, sól
  • farsz: wieprzowina 0,75 kg tłustsza,
  • cebula, czosnek, majeranek, sól i pieprz
  • wędzona słonina do skwarek 10dag
Składniki