Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z manny do zup"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
Surowe jajka ucieramy z miękkim masłem.
Wsypujemy kaszę i sól, wlewamy śmietanę. W tym momencie do składników można dodać, w zależności od upodobań i przeznaczenia klusek, szczyptę suszonych lub łyżkę świeżych, drobno pokrojonych ziół.
Wszystko ucieramy na gęstą masę i odstawiamy na kilka minut, aby kasza manna napęczniała.
Dwiema małymi łyżeczkami, zanurzanymi co jakiś czas w zimnej wodzie, formujemy kluseczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z zupami czystymi albo jako samodzielne danie, np. polane masłem stopionym z bułką tartą i posypane koperkiem albo z sosem pieczeniowym i surówką itp.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 166 kcal
Białko 3,5 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 38 gŹródło: Rewia