Kluski z kaszy jaglanej

Kluski z kaszy jaglanej
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Ten przepis to świetna baza do wielu potraw. Wersja oryginalna – polane tłuszczykiem ze skwarkami, świetnie sprawdzi się w połączeniu z bigosem, kapustą z grochem, gulaszem. Można również zrobić mniejsze kluseczki i użyć jako dodatek do zup. Polecam również wersję z ziołami i suszonymi pomidorami, polaną masłem szałwiowym i posypaną parmezanem. Więcej staropolskich przepisów na blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej + mąka do panierowania
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • tłuszcz ze skwarkami do polania (ewentualnie masło)

Przygotowanie

  1. Kaszę zalać szklanką wody, posolić i ugotować. Gdy cała woda się wchłonie, dodać odrobinę tłuszczu, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut.

    Po tym czasie do kaszy wbić jajko, dodać mąkę, wyrobić mikserem. Ciasto powinno się trochę kleić do rąk. Robić kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w mące, wrzucać na 4 minuty do osolonej, gotującej się wody.

    Kluski wrzucić na patelnię z rozpuszczonym tłuszczem, chwilę podgrzać. Podawać ciepłe.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 kwietnia 2020
Super Przepis :)
Składniki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej + mąka do panierowania
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • tłuszcz ze skwarkami do polania (ewentualnie masło)
Składniki